Home
My Wrekin
Ground stabilisation for Code Fitness Gym

Ground reinforcement for Code Fitness Gym

  • Code Fitness Gym

  • Newark, Nottinghamshire

  • Capping layer reduced by 350mm2

We successfully implemented a ground reinforcement solution for Caliber Construction to complete the development of Code Fitness Gym in Nottinghamshire.

After encountering ground problems during the construction of a new gym on a countryside business park, Caliber Construction knew who to contact. However, contacting us after works had begun meant the need to provide a time effective solution was critical.

Careful examination of the ground investigation report revealed that we needed to address inferior ground conditions on various elements of the site, including the new private access road, car park and safety perimeter surrounding the soon to be built building.

Our geosynthetics team immediately identified this and explored all options as a matter of urgency. Above all, the need to strengthen the ground was the primary concern agreed upon by both the contractor and ourselves.

Our proposal, initially containing a wide variety of potential products, was approved and our work soon commenced. However, we first needed to engage in an extra level of technical discussion to settle on the most suitable solution for the problem in front of us.

Code Fitness gym geogrid installation
Shahid Raza

Our solution reduced the layer of capping to 250mm and saved roughly one metre of ground removal, replacement, and aggregates installation.

Shahid Raza

Wrekin Products Ltd.

Code Fitness gym geogrid installation

We provided a cost-effective, recycled capping and SUD-based design, which fit perfectly before the final surface layer was placed on top. Unique areas, such as an area of permeable paving, were accounted for by using different aggregates where needed.

If not for our expertise, the one per cent CBR subgrade work would have included anything up to one metre of ground replacement, 600mm of capping, a SUD-based layer and upper surface layer. However, our solution reduced the layer of capping to 250mm and saved roughly one metre of ground removal, replacement, and aggregates installation.

As with all of our solutions offered, the contractors were pleased to make great time and cost saving while improving health and safety in the process. Furthermore, future environmental issues were mitigated during an important early stage of the development's lifecycle due to our forward thinking approach.

Gallery

Related case studies

Related case study

Belton House Overspill Car Park

Built in the 1680s, the National Trust’s owned Belton House sits within 1300 acres of rolling deer park. The formal Dutch and Italian gardens are a major attraction for visitors to this quintessential country house estate. The National Trust commissioned expansion of their car parking facilities. A 25,000m2 field within the property was identified to provide additional parking spaces during the peak visitor times during Spring and Summer.

National Trust
National Trust
Read the full Case Study
Related case study

Thetford Woodland Lodges

Thetford Forest is the UK’s largest man made lowland forest. It’s patchwork of pines, heathland and broadleaves provide the ideal setting for a great day out, and a welcome refuge for a rich variety of animal and plant life. Due to the weight involved, it was clear that the correct selection of ProtectaWeb™ depth was imperative to the success of the project.

Wooden Lodge Foundations
Wooden Lodge Foundations
Read the full Case Study